SUOMI | IN ENGLISH
  Etusivu  |  Biografia  |  Galleria  |  Ohjelmisto  |  Kalenteri  |  Yhteystiedot 

 

Biografia

Sopraano Ilona Jokinen (s.1981) valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperakoulutusohjelmasta keväällä 2009 erinomaisin arvosanoin. Sibelius-Akatemiassa hänen opettajinaan toimivat Pirkko Törnqvist-Paakkanen ja Ritva Auvinen. Lauluopinnot Ilona Jokinen aloitti Lahdessa Leena Pulkin oppilaana vuonna 1997. Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiasta hän valmistui laulupedagogiksi 2005. Opiskeluaikanaan Jokinen valittiin Sibelius-Akatemian ja TeliaSonera Finlandin yhteiseen sponsoriohjelmaan vuosiksi 2004–2007. Opintojaan hän on täydentänyt jo usean vuoden ajan Tom Krausen johdolla ja lisäksi osallistunut mm. Dorothy Irvingin, Sherrill Milnesin, Joan Dornemannin ja Jorma Hynnisen mestarikursseille. Liedmusiikkia hän on opiskellut Heikki Pellisen, Ilmo Rannan ja Rudolf Jansenin johdolla.

Ilona Jokinen on saanut kiitosta raikkaasta sopraanostaan, säteilevästä lavapersoonastaan ja monipuolisesta osaamisestaan sekä ohjelmistostaan. Jokinen debytoi Savonlinnan Oopperajuhlilla 2006 Nuoren paimenen roolissa Wagnerin oopperassa Tannhäuser ja 2007 hän lauloi Veran roolin Olli Kortekankaan kiitetyssä oopperassa Isän tyttö. Suomen Kansallisoopperassa hän debytoi syksyllä 2007 Frasquitan roolissa Bizet’n oopperassa Carmen. Ilona Jokinen on tullut tutuksi laajalle yleisölle myös muista suomalaisista oopperakantaesityksistä; Kimmo Hakolan Vierivä kivi -ooppera kantaesitettiin Noormarkussa Ahlströmin ruukkialueella 2008, jolloin Jokinen lauloi Thyran roolin. Vuonna 2006 hän lauloi Kaisan roolin Timo Alakotilan säveltämässä Pinus Sylvestris Metsäoopperassa, jonka suositut esitykset kiersivät ympäri Suomen. Kausina 2009-2013 Ilona Jokinen on esiintynyt Suomen Kansallisoopperassa Atso Almilan säveltämässä oopperassa Auringonkukat. Oopperakantaesitysten lisäksi Ilona Jokinen on tulkinnut paljon uutta lied-musiikkia mm. Olli Kortekankaan laulusarja: Toisin - neljä laulua Kirsti Simonsuuren runoihin, kantaesitys 2012 pianisti Asta Onnilan kanssa.

Jokisen opiskeluaikaisia oopperarooleja ovat olleet mm. Mozartin Figaron häiden Susanna ja Mozartin La finta giardinieran Serpetta, Serpinan rooli G. B. Pergolesin pienoisoopperassa La Serva padrona sekä Carolinan rooli Cimarosan oopperassa Il matrimonio segreto.

Oopperaroolien lisäksi Jokinen viihtyy myös teatteri- ja konserttilavoilla. Syksyllä 2006 hän esiintyi Hodelin roolissa Ooppera Verson tuottamassa Viulunsoittaja katolla -musikaalissa ja keväällä 2009 hän vieraili Lilla Teaternin Amadeus -näytelmässä Katerina Cavalierin roolissa.

Jokinen on laulanut konsertteja ja kirkkoteoksia useasti mm. Sinfonia Lahden, Cantores Minoreksen, Tallinnan Barokkiorkesterin, Hyvinkään ja Lohjan kaupunginorkestereiden, Finn-kanteleiden ja Kuninkaantien muusikoiden solistina. Kotimaansa lisäksi hän on konsertoinut USA:ssa, Japanissa, Irlannissa ja Espanjassa.

Ilona Jokinen on myös kysytty yritys- ja yksityistilaisuuksien esiintyjä. Syksyllä 2012 Ilona Jokinen esiintyi Kuninkaantien muusikoiden solistina Turun linnassa kansainvälisillä yksityisillallisilla, jossa oli läsnä Ruotsin kuningaspari. Ilona Jokisen laaja ohjelmisto kattaa klassisen musiikin lisäksi kevyempää viihdemusiikkia sekä musikaali- ja operettisävelmiä.

Sopraano Ilona Jokinen voitti kolmannen palkinnon Toivo Kuula -laulukilpailussa kesällä 2012. Lisäksi hänet on palkittu Lappeenrannan valtakunnallisessa laulukilpailussa erikoispalkinnolla 2008 ja kolmannella palkinnolla Taidekeskus Salmelan Merikanto-laulukilpailussa 2005. Vuonna 2004 hän kuului Timo Mustakallio -laulukilpailun finalisteihin. Yhdessä pianisti Asta Onnilan kanssa he ovat voittaneet kansallisen sarjan ensimmäisen palkinnon Pentti Koskimies -liedkilpailussa sekä toisen palkinnon Erkki Melartin -liedkilpailussa. Ilona Jokisen taiteellista toimintaa ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto, SKR:n Uudenmaan rahasto, SKR:n Päijät-Hämeen rahasto, Selim Eskelinin säätiö, Jorma ja Märtha Sihvolan säätiö sekä ESEK. Taiteellisen työnsä ohella Jokinen toimii myös laulupedagogina.


Ilona Jokinen | 050-5436936 | ilona@ilonajokinen.com | www.ilonajokinen.com