SUOMI | IN ENGLISH
  Etusivu  |  Biografia  |  Galleria  |  Ohjelmisto  |  Kalenteri  |  Yhteystiedot 

 

Biografia

Sopraano Ilona Jokinen valmistui musiikin maisteriksi erinomaisin arvosanoin Sibelius-Akatemian oopperakoulutusohjelmasta 2009, jossa hänen opettajinaan toimivat Pirkko Törnqvist-Paakkanen ja Ritva Auvinen. Lauluopinnot Ilona Jokinen aloitti Lahdessa Leena Pulkin oppilaana vuonna 1997. Laulupedagogiksi Jokinen valmistui Helsingin ammattikorkeakoulusta 2005. Hän on täydentänyt opintojaan mm. Tom Krausen, Sherrill Milnesin ja Dorothy Irvingin johdolla. Liedmusiikkia hän on opiskellut Heikki Pellisen, Ilmo Rannan ja Rudolf Jansenin ohjauksessa.

Ilona Jokinen on saanut kiitosta raikkaasta sopraanostaan, säteilevästä lavapersoonastaan sekä monipuolisesta osaamisestaan. Jokinen debytoi Savonlinnan Oopperajuhlilla 2006 (Nuori Paimen, Wagner: Tannhäuser) ja Suomen Kansallisoopperassa 2007 (Frasquita, Bizet: Carmen). Lisäksi hän on laulanut maakunta- ja kiertueproduktioissa Suomessa. Muista rooleista mainittakoon Vera (Kortekangas: Isän tyttö), Thyra (Hakola: Vierivä kivi), Susanna (Mozart: Figaron häät), Kaisa (Alakotila: Pinus Sylvestris), Marguerite Gachet (Almila: Auringonkukat) sekä Hodel (Bock: Viulunsoittaja katolla). Jokisen laaja ohjelmisto ulottuu barokista nykypäivään ja hän on kantaesittänyt paljon uutta lied- ja oopperamusiikkia. Syksyllä 2015 hän nauhoitti YLE:lle Olli Kortekankaan laulusarjan "Toisin - neljä laulua Kirsti Simonsuuren runoihin" pianisti Kristian Attilan kanssa.

Jokinen on laulanut mm. Sinfonia Lahden, Cantores Minoreksen, Tallinnan Barokkiorkesterin, Lohjan kaupunginorkesterin, Kuninkaantien muusikoiden, Finn-Kanteleiden sekä Master Singers of Worcesterin solistina. Ilona Jokisen ohjelmistoon kuuluvat keskeiset kirkkoteokset, kuten Bach: Johannes-passio; Matteus-passio sekä Jouluoratorio; Mozart: Requiem sekä Brahms: Ein Deutches Requiem.

Ilona Jokisen festivaalikiinnityksistä mainittakoon Urkuyö & Aaria Espoossa, Helsingin Urkukesä, Pori Organ, Savonlinnan Oopperajuhlat, Sysmän Suvisoitto sekä Sellosalin Riiflect-festivaali.

Suomen lisäksi Ilona Jokinen on konsertoinut Japanissa, Irlannissa, Espanjassa sekä USA:ssa, jossa hän tällä hetkellä asuu.

Keväällä 2016 Jokinen debytoi menestyksekkäästi Worcesterissa, USA:ssa, J. R. Ramirezin Suite Criolla -messun sopraanosolistina. Tämän jälkeen hän on konsertoinut mm. The Nordic Hall:issa Newtonissa, Arts on the Green -konserttisarjassa sekä Brahmsin Requiemin sopraanosolistina Shrewsburyssa, MA.

Sopraano Ilona Jokinen voitti kolmannen palkinnon Toivo Kuula -laulukilpailussa 2012. Lisäksi hänet on palkittu Lappeenrannan valtakunnallisessa laulukilpailussa erikoispalkinnolla 2008 ja kolmannella palkinnolla Taidekeskus Salmelan Merikanto-laulukilpailussa 2005. Yhdessä pianisti Asta Onnilan kanssa he ovat voittaneet kansallisen sarjan ensimmäisen palkinnon Pentti Koskimies -liedkilpailussa sekä toisen palkinnon Erkki Melartin -liedkilpailussa.

Taiteellisen työnsä lisäksi Jokinen toimii laulupedagogina ja työskentelee aktiivisesti myös lasten taidekasvatusproduktioiden parissa.

Ilona Jokisen taiteellista toimintaa ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto, SKR:n Uudenmaan rahasto, SKR:n Päijät-Hämeen rahasto, Selim Eskelinin säätiö, Jorma ja Märtha Sihvolan säätiö sekä ESEK.


Ilona Jokinen | +358 50 5436 936; +1 774 641 7359 | ilona.jokinensipila@gmail.com | www.ilonajokinen.com